neděle 12. února 2017

Ivuncův kuchyňský koutek Level2 20: Salát a Guláš

   Už jsem dlouho nic nenapsala, ale to neznamená, že jsme přestali vařit. Vlastně v poslední době vaříme dost často, a to hlavně večeře. Důvodem je, že jsme se delší dobu neučili žádnou novinku. To se ale nedávno změnilo a novinky máme rovnou dvě.

Těstovinový salát
   Tou první je rychlý a zdravý těstovinový salát. Nejdéle na něm trvá jenom to nakrájení zeleniny. Jeho výhoda, je, že do něho můžete dát úplně cokoli. My jsme zkusili rajče, papriku, okurek, vajíčko na tvrdo a francouzský dresing. Komu by chybělo maso, může přihodit šunku nebo osmahnuté kuřecí nudličky na rozmarýnu (ovšem s těmi je příprava trochu zdlouhavější). Všechno se nakrájí na kostičky a i s dresingem zamíchá do uvařených osolených těstovin jakéhokoli druhu. Je to velice chutné, zdravé a dá se toho parádně nacpat.

Guláš s houskovým knedlíkem
   Jeden guláš jsme se naučili už dávno, byl to buřtguláš. Teď jsme ale zatoužili po tom pravém a nefalšovaném. Štěstí, že má můj milý vždycky komu zavolat a získat osvědčený recept od profíků. Doplnili jsme ho ještě o kuchařské zkušenosti z internetů a vyšlo z toho něco neuvěřitelného.

   Na guláš je potřeba cibule, tuk (sádlo nebo olej), paprika, maso (vepřové nebo hovězí), sůl, kmín, hladká mouka a česnek. Cibulku nakrájíte na kostičky a osmahnete na sádle.

Okořeníte paprikou, přidáte na kostičky nakrájené maso a orestujete. 

Po chvíli přidáte sůl, pepř, kmín a podlijete trochou horké vody, aby se vše mohlo dusit. Když je maso skoro měkké, zaprášíte moukou, kterou necháte osmahnout. Nakonec přilijete vodu, přidáte česnek, majoránku, popř. bobkový list.

   Na knedlík potřebujete sůl, polohrubou mouku, vejce, prášek do pečiva, housky nebo rohlíky a vodu. Pečivo nakrájíte na kostičky, nasypete do misky, kam přidáte vejce, sůl, prášek do pečiva, mouku a vodu. Vše tak, aby se těsto dalo vytvarovat do tvaru knedlíku a ten držel pohromadě. Než ho ale začnete tvarovat, nechte těsto chvíli odpočinout.

Mezi tím dejte vařit osolenou vodu. Do té po chvíli knedlík ponořte a zakryjte pokličkou, kterou z jedné strany podložte vařečkou, aby mohla pára ven.

Knedlík se vaří 20 minut, po 10 minutách ho ve vodě obraťte. Po uvaření se krájí nejlépe nití. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat